Postimehe aruanne: miks jäeti Kalju – Flora miljoni euro mängus raha lauda?

Postimees Sport
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

2018. aasta Eesti jalgpallimeistri osas oleme 26. vooru järel sama targad kui enne seda, sest raudteederbis miljoni euro peale leppisid Nõmme Kalju ja Tallinna Flora 1144 pealtvaataja ees 1:1 viiki.

Robert Kirsi 12. minuti väravale vastas 33. minutil tabamusega Maksim Gussev. Postimehe märkmed kohtumisest:

Kõik on Kalju vastu. Just sellise hoiaku loomist alustas Nõmme Kalju kohe, kui nende esiründajale Liliule määrati vastase pihta sülitamise eest neljamänguline võistluskeeld, mis ta ülitähtsast duellist Flora vastu kõrvale jättis. President Kuno Tehva proovis kõlapinda leida retoorikale, et Liliu karistuses on ebaõigluse hõngu. Abitreener Sergei Terehhov ütles sedasama, aga reljeefsemalt. Kalju fännid andsid endast parima Facebookis ja muudes netimeediumites.

Säärase taktika kasutamine pole jalgpallis midagi ebatavalist. Anda meeskonnale tähtsa lahingu eel lisaimpulss, istutades mängijate hinge tunne kollektiivi vastu aset leidnud või leidvast ebaõiglusest, oli Sir Alex Fergusoni ja on Jose Mourinho üks lemmikmanöövreid. Meeskonnas õige meelestatuse saavutamiseks on tähtis doseerimisega täkkesse panna ja Kaljul see sedapuhku õnnestus.

Avavile järel olid nõmmekad selgelt ahnemad. Tegutseti plaaniga Flora verest välja lüüa – mängiti duelle rõhutatult jõuliselt, tehti nahaalseid pisivigu, ründefaasi standardolukordades tegutseti meelega vea piiril. Võitlusliku hoiakuga mängu üle krabatud haare andis tulemuse juba 12. minutil, kui Flora vasakkaitsja Kevin Aloe jäi Andrei Markovitši vastu ebalevaks.

Ukrainlane murdis trahvikasti ja andis hea õnne peale tugeva tsenderduse värava ette. Robert Kirss ei teadnud küll täpselt, kuidas ta palli võrku lõi – rinnaga ja väravavaht Mait Toomi külje alt – aga see polnud ka tähtis. Kalju plaan oli kandnud vilju.

Asendusbändide erinev väärtus. Kui Kalju ridadest pidi kohtumise rumala võistluskeelu tõttu vahele jätma Liliu, siis Flora poole pealt Rauno Alliku, kes teenis kolmapäevases mängus Levadiaga tarbetu kollase kaardi, mis oli talle selle hooaja neljas. Alliku asemel nimetas peatreener Jürgen Henn algkoosseisus Maksim Gussevi, kes osutus rohevalgete jaoks võtmemängijaks.

Just tema reageeris targalt ja meisterlikult, kui lõi 33. minutil peaga maapõrke kaudu võrku Pavel Londaku tõrjest tagasipõrganud palli. Neli minutit hiljem oli ta osava läbimurde järel lähedal teiselegi tabamusele. Ka kohtumise viimase 20 minuti jooksul sündis enamik Flora teravaid momente Gussevi kaudu. Allikust Flora puudust ei tundnud. Kalju Liliust küll, sest teda edurivis korvanud Aleksandr Volkov jäi nähtamatuks.

Viigiseis muutis mängu tihedaks. Kui avapoolajal omasid mõlemad meeskonnad kahte väga head ja ühte veel päris korralikku väravavõimalust, siis teisel jäid samaväärsed teravused nägemata mõlema värava all. Viigiseis oli mõlemale meeskonnale piisavalt vastuvõetav, et arvestavatest riskidest hoiduti.

Raha jäi seega lauda, sest võitluses Eesti meistrit eurosarja auhinnarahadena ootavat ligi miljoni euro peale ei saavutanud tänase viigiga kumbki meeskond olulist eelist. Kalju edestab ühe mängu vähem pidanud Florat endiselt viie punktiga. Kõik jääb viimase ringi otsustada, kusjuures Kaljule kaheksa punktiga kaotava Levadia vajab tiitlivõitlusse sekkumiseks imet.

Tšilliga ei koonerdatud. Teravust jagus ka väljaku kõrvale. Kalju rõhutas ohvristaatust sealgi, sest meeskondade mängu-eelseks kätlejaks oli demonstratiivselt valitud võistluskeelu all olev Liliu. Kevadel Kaljust Florasse siirdunud keskkaitsjat Henrik Pürgi ja poolkaitsjat Vlasi Sinjavskit tervitas Roosad Pantrite fännirühm kohtumise eel lauluvärsiga «Eile Kaljus, täna Floras, homme olete Levada hoorad.». Kui lisada siia Flora fännide kolmapäevane aktsioon, kui Levadiat kostitati tagumikku näitavat Bart Simpsoni plaguga, siis muhedat folkloori Premium liigas jagub.

Tabeliseis:

  1. Nõmme Kalju 64 punkti (26 mängust)
  2. Tallinna Flora 59 (25)
  3. Tallinna Levadia 56 (26)
  4. Narva Trans 45 (26)
  5. Tartu Tammeka 38 (26)
  6. Paide Linnameeskond 36 (26)
  7. Tallinna Kalev 22 (26)
  8. Viljandi Tulevik 17 (26)
  9. FC Kuressaare 14 (26)
  10. Pärnu Vaprus 10 (25)

* * *

FC Flora ääreründaja Maksim Gussev: «Hea mäng liidrite vahel, võistkonnad olid võrdsed. Olen väga õnnelik, et sain meeskonda aidata ja loodetavasti edaspidi jätkan samamoodi. Viis mängu järjest ma põhikoosseisu ei kuulunud, aga muidugi tahaks alati alustada. Täna sain ja värskus oli sees. Kalju edestamiseks peame mängima oma mängu.»

* * *

Nõmme Kalju ründaja Rimo Hunt: «Mõlemal oli vaja kolme punkti, aga viik oli miinimumtulemus. Kahjuks täna siis. Mõlemad meeskonnad mängisid tublilt, Flora kohta ei saa ühtegi halba sõna öelda. Ju see 1:1 oli õiglane tulemus täna.»

* * *

FC Flora kapten Gert Kams: «Palju võitlust kindlasti, võib-olla mitte nii palju mänguilu. Tulime kohtumist kindlasti võitma, aga 1:1 oli õiglane tulemus. Spordi saadki selle, mida väärid. Tabelit pole mõtet vaadata, terve üks ring on veel minna. Praegu punkte lugema hakata oleks totrus.»

Kohtumine täispikkuses järelvaadatav:

Enne mängu:

Postimees näitas kohtumist otsepildis, ülekannet kommenteerivad Kristjan Jaak Kangur ja Jonas Grauberg.

Kolmanda esikohapretendendi Levadia leer tunnistas ka ise, et kolmapäeval langeti Floralt saadud 0:3 kaotusega esikohavõitlusest peaaegu lootusetult välja. Enne vooru algust liidrist Kaljust juba kümne punkti kaugusele langenud Levadiat võib päästa vaid nii Kalju kui ka Flora täielik kokkuvarisemine, mida on senise hooaja põhjal üliraske uskuda.

Laupäeval alistati siiski raskes mängus 3:2 Tallinna Kalev ja nii näeb tabelitipp enne Kalju-Flora mängu välja selline: Kaljul 63 punkti 25 mängust, Floral 58 punkti 24 mängust ja Levadial 56 punkti 26 mängust. Arvestades, et florakatel on varuks kohtumine tabeli viimase Pärnu Vaprusega, aitaks võit neil jõuda Kaljuga sisuliselt ühele pulgale. Kalju võit tähendaks samas, et isegi vähempeetud mängu arvestades jääks Flora neist maha minimaalselt juba viie ja Levadia kümne punktiga.

Tõsi, tegemist pole viimase mänguga miljoni euro peale, sest Kalju ja Flora kohtuvad tänavu korra veel ning neis omavahelistes matšides on mängus täpselt sama palju (või vähe) punkte kui kõigis ülejäänud matšides. Kalliks läheb maksma iga libastumine, aga omavaheliste mängude võlu peitub nüansis, et nendega on alati võimalik vahet paisutada või vähendada.

Kalju ja Flora senised omavahelised mängud on tänavu lõppenud nõmmekate 2:0 võidu ja 3:3 viigiga. Kalju pole seejuures kaotanud käimasoleval liigahooajal veel ainsatki kohtumist, samas tuleb Flora tuleb mängule seoses Levadia alistamisega positiivsel foonil.

Mõlemal meeskonnal jääb võistluskeelu tõttu kohtumisest kõrvale üks põhitegija. Kaljut ei saa endiselt aidata vastase pihta sülitamise eest neljamängulise võistluskeelu saanud brasiillasest ründaja Liliu. Flora ridades on kollaste kaartide kuhjumise tõttu võistluskeelu all ääreründaja Rauno Alliku.

Kohtumises mõistab õigust Eesti tippbrigaad: vilemees on Kristo Tohver, joonekohtunikud Silver Kõiv ja Hannes Reinvald, neljanda kohtuniku rollis on Grigori Ošomkov.

Kalju ründaja Rimo Hunt (keskel) tähistab kevadises mängus Florale löödud väravat. Kas ajalugu kordub pühapäeval?
Kalju ründaja Rimo Hunt (keskel) tähistab kevadises mängus Florale löödud väravat. Kas ajalugu kordub pühapäeval? Foto: Tairo Lutter
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles